Algemene bezoekersinformatie

Op 20, 21 en 22 oktober 2017 vindt een nieuwe editie van de Slag om Grolle plaats. Momenteel is de organisatie drukdoende met het samenstellen van het programma. om u alvast een sfeerimpressie te geven, vindt u onderstaand de programmering van het programma in 2015.

INFORMATIE 2015

Fotograaf: Colin Ebbers

Fotograaf: Colin Ebbers

Op 23 oktober 2015 barst de Slag om Grolle weer los. Gedurende drie dagen en nachten zal heel Groenlo in het teken staan van de Slag om Grolle en kun je als bezoekers een boordevol enerverend en prachtig programma verwachten. Tussen 10.00 en 17.00 uur is de gehele binnenstad autovrij en beleef je als bezoeker het Leven van Alledag, zijn er diverse kinderactiviteiten, kun je heerlijk eten in stijl en volg je de Slag om Grolle.
Maar ook ’s avonds ben je van harte welkom om 1627 te ervaren. De mystieke fakkeltocht door de straten van Groenlo mag je zeker niet missen! Deze begint om 20.00 uur. Daarnaast bieden we twee feestavonden, met eten, drinken en entertainment op het marktplein én in de Oude Calixtuskerk, grenzend aan het marktplein. Tafels dien je te reserveren en dat kan via deze link.

Leven van Alledag

Leven van alledagIn de hele binnenstad van Groenlo waan je je in 1627. Alle straten zijn aangekleed en overal vind je entertainment van de bovenste plank.  Zowel inwoners van Groenlo als professionele entertainmentgroepen bewegen zich door alle straten en zorgen voor een prachtige authentieke sfeer. Complete boerderijen en zelfs een molen dragen bij aan dit plaatje. Ook de horeca gaat mee terug naar 1627 door zijn open kookpotten op vuur, de rondreizende warenmarkt en eten zoals dat in 1627 werd gegeten. Verder is een markt met oude ambachten en streekproducten te vinden.

Kinderen

Slag om GrolleDe Slag om Grolle is zeer geschikt voor een familiedagje uit. Er zijn over de hele stad verschillende kinderactiviteiten verdeeld. Daarnaast kunnen alle kinderen hun hart ophalen op het Scoutingterrein bij ‘Harmen en Bregje’ die de kinderen laten zien hoe zij in 1627 speelden. Combineer de kinderactiviteiten met een bezoek aan het Schootsveld, waar ze ‘echte’ soldaten in gevecht zien en je dagje uit is compleet.

Slag om Grolle/Schootsveld

Slag om GrolleDe hele dag door kun je terecht op het Schootsveld voor demonstraties, bezoeken aan de loopgraven, opstandjes, schermutselingen en gevechten tussen de re-enactors van Spaanse en Staatse zijde. Meer dan 1400 re-enactors vechten verdeeld aan Staatse of aan Spaanse zijde, waarbij de Staatse zijde wordt aangevoerd door Frederik Hendrik. Een gevecht met bulderende kanonnen, pieken, rapiers en musketten en 22 paarden, die speciaal voor dit soort situaties zijn getraind. Zal het Frederik Hendrik lukken om Grol te heroveren op de Spanjaarden?

Fakkeltocht

Slag om Grolle 2010 Streekgids.nl1Om 20.00 uur, als de avond valt, lopen re-enactors, boeren en buitenlui in een lange stoet door de straten van Groenlo, met fakkel. Dit bijzondere schouwspel mag je niet missen en wordt door velen gezien als een van de hoogtepunten tijdens de Slag om Grolle. De fakkeltocht is mystiek, indrukwekkend en zal je nog lang geheugen, zorg dat je erbij bent.

Eten en drinken

Slag om GrolleVerspreid over het hele centrum en op het Schootsveld zijn eet- en drankgelegenheden aanwezig. Daarnaast rijdt een ‘warenmarkt op wielen’ rond, die hun etenswaren aan de man proberen te brengen. Eten en drinken doe je tijdens de Slag om Grolle geheel in stijl. De gerechtjes zijn overigens heel toegankelijk (zeker voor kinderen), maar verrassend door hun opmaak en combinatie van smaken.

Tussen 16.30 uur en 20.30 uur kun je deelnemen aan het bijzondere Brouwersmaal in de Oude Calixtuskerk. Brouwer Peter Kuijper nodigt je uit om het 400 jarig bestaan van Bierbrouwer Grolsch te vieren. Schuif aan aan een van de lange tafels in deze prachtige entourage waarbij de hele avond de tafel gevuld zal zijn met koude en warme lekkernijen. Gerechten en smaken zoals men dat kende in 1627, geserveerd op stenen borden en Grolsch kruiken.

Voor het Brouwersmaal kun je niet meer vooraf reserveren. Tickets voor de vrijdag zijn nog wel verkrijgbaar aan de kassa van de Oude Calixtuskerk.

Aansluitend feest je mee tijdens de Brouwfeesten die om 21.00 uur beginnen op de Markt en in de Oude Calixtus. Ontmoet de re-enactors en drink een biertje met je vrienden, familie of buren aan een van de lange boomstamtafels.

Gedurende het hele evenement kun je alleen betalen met de speciale Slag om Grolle munten, die je op diverse verkooppunten verspreidt door de stad kunt kopen. Hiermee ondersteun je tevens het evenement, waar we heel dankbaar voor zijn!

 

Slag om Grolle

Fotograaf: Stephan Vroom


.