Burgers der starcke stadt Grolle!

 

Op 20, 21 en 22 oktober 2017 keren we in een weekend weer terug naar die ‚goede‘ ouwe tijd: de Slag om Grolle. 1627: een van de belangrijkere jaartallen in Groenlo, waarin Grol werd bevrijd uit handen van de Spanjaarden door Stedendwinger Frederik Hendrik. Zoals je van ons gewend bent, tref je naast de Slag op het Schootsveld, het Leven van Alledag aan. Daarnaast zijn er dit jaar meer dan 40 vriendengroepen, buurten en verenigingen die ook mee doen aan dit evenement. Geweldig!

Mocht je nu ook enthousiast zijn geworden en ook graag mee willen doen, dan kan dat! We hebben daarvoor een paar ’spelregels‘ opgesteld, zodat we een zo authentiek mogelijk beeld kunnen schetsen, want authenticiteit is iets wat erg hoog bij ons in het vaandel staat. Kom je gewoon gezellig als toeschouwer, maar wil je wel juist gekleed komen? Lees dan even verder.

 

Zo moet het niet:
Heb je ergens nog een boerenkiel en een rode boeren zakdoek? Laat alstublieft op zolder liggen! Dat zijn typische kledingstukken uit de 19de en 20ste eeuw. En die periode willen we niet laten zien. Natuurlijk bestonden er ook nog geen synthetische (glimmende carnavals-) stoffen en zelfs katoen werd toen nog niet geïmporteerd. Ook fluweel zag je maar weinig: dat was alleen weggelegd voor de allerrijksten. En die woonden niet in Grolle…

Hoe dan wel?

Heren
HerenMooie voorbeelden zijn te vinden in het boek ‚Adriaan van de Venne’s Album‘.
Iedere gewone burgerman had een hoofdbedekking. Blootshoofd liep niemand buiten. Hoe simpeler de muts, hoe beter. De bovenkleding is van linnen. Daaroverheen een oude deken als ‚jas‘. Een pofbroek tot vlak onder de knie. Als schoeisel voldoen klompen, maar dan niet de beschilderde ‚zondagse‘.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dames
damesOok hier geldt dat mooie voorbeelden zijn te vinden in ‚Adriaan van de Venne’s Album‘. Iedere vrouw had een hoofdbedekking. Blootshoofd, je haar tonen, was zeer onfatsoenlijk. Eigenlijk deden dat alleen dames ‚van lichte zeden‘ dat in het openbaar. Dus een kapje, een linnen blouse een kort jakje en een rok. Als schoeisel voldoen ook hier klompen.

Een prima foto reportage over de kleding van de 17e eeuwse vrouw is hier te vinden op de site van MARS-The Dutch Revolt.

 

 

Kinderen

slag om grolleEr bestond in de 17de eeuw geen aparte kindermode. Dus kleedden de kinderen zich als volwassenen, maar dan in het klein.

De organisatie van de Slag om Grolle beschikt over de historisch verantwoorde patronen zodat u zelf aan de slag kunt.

 

Interesse? Neem dan contact met ons op via info@slagomgrolle.nl!

Op sommige sites kunnen ook patronen of kledingstukken besteld worden.
Voordat u geld uit gaat geven is het raadzaam vooraf eerst contact op te nemen met de organisatie via bovenstaand mailadres.

Kijk ook eens op de Facebookpagina ‚Kleren maken Slag om Grolle‘