Geschiedenis komt tot leven! Volop kinderactiviteiten tijdens Slag om Grolle

6 oktober 2015

Op vrijdag 23 oktober barst de Slag om Grolle weer los. Gedurende drie dagen zal heel Groenlo terug gaan naar de tijd van 1627 en kun je als bezoeker een boordevol programma verwachten. Zo is er ook een speciaal programma voor kinderen waarbij de historie tot leven komt!

 

 

Foto: Colin Ebbers

Foto: Colin Ebbers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met Harmen en Bregje op avontuur

De historie komt tot leven! Kinderen gaan terug in de tijd, terug naar 1627.  De karakters Harmen en Bregje staan centraal. Deze twee vrienden uit 1627 nemen je mee op avontuur, want ook voor de jongste bezoekers van de Slag om Grolle is er van alles te zien en te beleven. Zo zijn Harmen en Bregje in het echt te bewonderen op het Scouting terrein van Groenlo en op het Schootsveld. Bij de Scouting kunnen kinderen zwaarden, lampionnen, kaarsen en sieraden maken. Tevens is er een speurtocht en een survivalparcours en kunnen kinderen zoeken naar een speld in de hooiberg.

Kinderen halen hun hart op in Groenlo, ze zien en beleven hoe het leven er aan toe ging in 1627 en waar kinderen mee speelden in die tijd. Het is niet alleen leuk voor ze maar ook zeer leerzaam. Op het Schootsveld kunnen kinderen zien hoe ‘echte’ soldaten in gevecht zijn. Demonstraties, de loopgraven bezichtigen, opstandjes en schermutselingen tussen de re-enactors van Spaanse en Staatse zijde, allemaal super spannend! In de binnenstad zijn ook veel kinderactiviteiten georganiseerd. Zo is er op het voorplein van de Oude Calixtuskerk een heuze kinderboerderij, wordt er in de kerk voorgelezen en kunnen kinderen geldbuidels maken. Een valkenier geeft demonstraties en vertelt prachtige verhalen over de vogels. Op de Markt kunnen kinderen een brief schrijven met een ganzenveer en deze met een postduif verzenden. Ook kunnen ze daar loden musketkogels gieten.

 

 

Steun het goede doel: sport, spel en onderwijs in ontwikkelingslanden

Ook Stichting Chica helpt een handje bij de kinderactiviteiten van de Slag om Grolle.  Deze stichting, afkomstig uit buurtdorp Lichtenvoorde, heeft als doel het onderwijs, sport en spel te ondersteunen in ontwikkelingslanden. Belangrijke uitgangspunten zijn: het steunen van de lokale economie, het gebruik van, voor de bevolking, vertrouwde materialen en een goed contact met de partners om er voor te zorgen dat het geld goed en volledig aan de gestelde doelstellingen wordt besteed. Om geld in te zamelen voor hun stichting gaan ze drie dagen aan het werk bij de Slag om Grolle. Kinderen kunnen oud Hollandse spellen doen zoals ringsteken, kogelgooien en klepelhangen. Ook hebben zij twee spelen ontwikkeld waar ouders aan mee kunnen doen: een groot Mikado en een oude vorm van Jenga. Daarnaast vertellen ze oude verhalen, lezen ze voor en kun je er brood bakken. Tegen een vrije gift kun je mee doen aan deze activiteiten en help je kinderen in ontwikelingslanden aan een betere toekomst.

Bij de Slag om Grolle hoef je je niet te vervelen, zowel jong als oud vermaken zich goed! De Slag om Grolle is een perfect evenement voor een leuk dagje uit met de familie.

Meer nieuws

  5 januari

  Deelnemers re-enactment Slag om Grolle 2017 bekend

   

   

  De deelnemende re-enactmentgroepen die door de organisatie van de Slag om Grolle zijn uitgenodig deel te nemen aan de Slag om Grolle 2017, zijn bekend gemaakt. Met meer dan 1400 re-enactors uit 15 verschillende landen belooft de Slag om Grolle 2017 wederom het grooste 17e eeuwste historische evenement van Europa te worden. Zie deelnemers re-enactment voor de volledige lijst met deelnemende groepen.

   

  12 maart

  Slag om Grolle gaat door: 20, 21 en 22 oktober 2017

  Op 20, 21 en 22 oktober 2017 zal een nieuwe editie van de Slag om Grolle plaats vinden, dat maakte de organisatie afgelopen zaterdag bekend. Tijdens de algemene ledenvergadering stemde alle aanwezigen unaniem voor.

  Na een meer dan succesvolle editie in 2015 kon dit bijna niet uitblijven. ‘We hebben goed geëvalueerd en allemaal even de rust genomen om bij te komen’, aldus Edwin Grothe, voorzitter van de organisatie. ‘Het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan, Lees meer

  fotocredits: Jan jonker
  21 januari

  Slag om Grolle 2017?

  We krijgen regelmatig de vraag gesteld of er in 2016 weer een Slag om Grolle plaats vindt. Het antwoord is nee. Normaliter wordt de Slag eens per twee jaar gehouden, wat zou betekenen dat er weer een Slag in oktober 2017 plaats vindt. Momenteel… Lees meer

  4 november

  Grolle bedankt!

   

  De 1.400 reenactors die het afgelopen weekend hebben deelgenomen aan de Slag om Grolle willen graag de bevolking van Groenlo bedanken voor de hartelijke ontvangst. In een persoonlijk bericht laten verschillende groepen weten hoezeer zij hebben genoten van de gezellige en gemoedelijke atmosfeer in Groenlo. Hoe fantastisch de straten waren aangekleed en de groepen zich hadden voorbereid.

  Lees meer

  11 september

  Brouwersmaal en Brouwersfeesten tijdens de Slag om Grolle

  Op vrijdag 23 en zaterdag 24 oktober wordt de Oude Calixtuskerk van Groenlo omgebouwd tot een authentieke 17e eeuwse taveerne en kunnen bezoekers en deelnemers van de Slag om Grolle ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan van Grolsch genieten van een bijzonder en historisch Brouwersmaal. Lees meer