Reenactors vanuit de hele wereld komen naar Slag om Grolle

Australische reenactors
6 juli 2017

Met iedere editie groeit niet alleen het aantal bezoekers dat de Slag om Grolle weet te vinden, maar ook het aantal reenactors. Tijdens de editie van 2017, op 20, 21 en 22 oktober 2017, verwelkomt De Slag om Grolle meer dan 1500 17e eeuwse soldaten vanuit de hele wereld! Ieder jaar melden zich weer nieuwe, buitenlandse groepen aan. Zo heeft in 2015 een handvol Amerikanen ons voor het eerst bijgestaan in de strijd. Dit jaar sluit ook een club uit Australië aan: “the Night Watch”.

The Night Watch, vernoemd naar het beroemde schilderij van Rembrandt van Rijn, is een club uit Sydney die een Nederlandse militaire eenheid uit aan het begin van de 17e eeuw uitbeeldt. Zij proberen deze periode zo accuraat mogelijk uit te beelden door middel van militaire drills, maar ook dagelijkse bezigheden zoals koken, muziek maken en handwerken.

Maar hoe komt een Australische reenactment club erbij om een Nederlandse militaire eenheid uit te beelden? Mark Koens, commandant van de Night Watch, geeft een verklaring: “Onze club bestaat uit leden die al jarenlang re-enactor zijn, met een interesse in de Dertig- en Tachtig-jarige oorlog. Naast dat een aantal leden van Nederlandse oorsprong is en ook vrienden in Nederland hebben, heeft Nederland ook een bijzondere geschiedenis met Australië. Nederlandse ontdekkingsreizigers hebben aan het begin van de 17e eeuw grote delen van de westkust van Australië verkend. Zo was het afgelopen oktober 400 jaar geleden dat de eerste Nederlandse zeeverkenner, Dirk Hartog in Cape Inscription, West Australië, aankwam.”

Hoewel leden van the Night Watch al eerder naar Europa zijn gekomen voor historische evenementen, wordt dit hun eerste 17e eeuwse evenement van deze grootte. Wat zij van de Slag om Grolle verwachten? Koens: “Het is voor ons dé kans om ons onder te dompelen in het 17e eeuwse leven, meer te leren van het verleden en bij te praten met vrienden. Voor mij is het ook een prachtige kans om deel te nemen aan een veldslag op grote schaal, omdat we die in Australië niet hebben. Dat geeft ongetwijfeld een onvermijdelijk historisch gevoel tijdens de bivak.”

“Er zijn een aantal fantastische groepen en individuen in Nederland die een bezoek elke keer weer de moeite waard maken, en het is hun support dat ons weer aanmoedigt. Ik geniet van de hoge normen, de inspanning van de gemeenschap en aandacht voor detail in Grolle, die ons inspireert om naar dit evenement te reizen.”

Meer nieuws

  Ab 1. Juni: Frühbucherrabatt auf Zugangskarten
  25 mei

  Vanaf 1 juni: Vroege Vogel korting op toegangskaarten

  Op 20, 21 en 22 oktober zullen de kannonnen weer bulderen, de stad Grolle overladen zijn met soldaten en de toegangswegen worden afgesloten… De belegering door de Staatse troepen begint!

  Wil jij er zeker van zijn dat je de stad in komt voordat Prins Frederik Hendrik de poorten sluit? Koop dan vanaf 1 juni alvast je toegangskaart voor de zesde editie van de Slag om Grolle. Via de webshop kunnen tot 31 augustus dagtickets gekocht worden met 30% korting: €10,- voor volwassenen en €2,50 voor kinderen tot en met 12 jaar (plus servicekosten).

  Per 1 september gaan de prijzen omhoog naar € 12,50 en € 3,50. Tijdens de Slag gelden online dezelfde toegangsprijzen als aan de kassa: €15,- en €5,-.

   

  5 januari

  Deelnemers re-enactment Slag om Grolle 2017 bekend

   

   

  De deelnemende re-enactmentgroepen die door de organisatie van de Slag om Grolle zijn uitgenodig deel te nemen aan de Slag om Grolle 2017, zijn bekend gemaakt. Met meer dan 1400 re-enactors uit 15 verschillende landen belooft de Slag om Grolle 2017 wederom het grooste 17e eeuwste historische evenement van Europa te worden. Zie deelnemers re-enactment voor de volledige lijst met deelnemende groepen.

   

  12 maart

  Slag om Grolle gaat door: 20, 21 en 22 oktober 2017

  Op 20, 21 en 22 oktober 2017 zal een nieuwe editie van de Slag om Grolle plaats vinden, dat maakte de organisatie afgelopen zaterdag bekend. Tijdens de algemene ledenvergadering stemde alle aanwezigen unaniem voor.

  Na een meer dan succesvolle editie in 2015 kon dit bijna niet uitblijven. ‘We hebben goed geëvalueerd en allemaal even de rust genomen om bij te komen’, aldus Edwin Grothe, voorzitter van de organisatie. ‘Het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan, Lees meer

  fotocredits: Jan jonker
  21 januari

  Slag om Grolle 2017?

  We krijgen regelmatig de vraag gesteld of er in 2016 weer een Slag om Grolle plaats vindt. Het antwoord is nee. Normaliter wordt de Slag eens per twee jaar gehouden, wat zou betekenen dat er weer een Slag in oktober 2017 plaats vindt. Momenteel… Lees meer

  4 november

  Grolle bedankt!

   

  De 1.400 reenactors die het afgelopen weekend hebben deelgenomen aan de Slag om Grolle willen graag de bevolking van Groenlo bedanken voor de hartelijke ontvangst. In een persoonlijk bericht laten verschillende groepen weten hoezeer zij hebben genoten van de gezellige en gemoedelijke atmosfeer in Groenlo. Hoe fantastisch de straten waren aangekleed en de groepen zich hadden voorbereid.

  Lees meer