Ervaar zelf het verhaal van de Slag om Grolle

Iedere dag om 10.00 uur en om 12.30 uur op diverse plekken in de stad. Duur: anderhalf uur.

In deze editie van de Slag om Grolle ben je zelf onderdeel van de authentieke verhalen uit 1627. Op diverse plekken in en rond de stad zullen re-enactors en deelnemende groepen werkelijk gebeurde verhalen die plaatsvonden tijdens de belegering van 1627 uitbeelden. En dat alles in aanloop naar de alles beslissende slag, die je in de middag op het slagveld kunt beleven. Laat je dan ook meeslepen in de gebeurtenissen uit 1627. In het blokkenschema en op de plattegrond in het programmaboekje vind je waar de verschillende verhaallijnen zich in de stad afspelen.

slag om grolle verhaal pagina

De Staatse troepen zijn in aantocht

Het is 1627. Grolle is in Spaanse handen en het is een drukte van jewelste in de kleine vestingstad. Zonder dat de Grolse bevolking het in de gaten heeft, heeft het Staatse leger zich verzameld in Emmerich en marcheert op naar Grolle. Een bonte verzameling soldaten, voor de duvel niet bang, en vastbesloten om de Spanjaarden te verjagen en Grolle weer onder Protestants en Staats toezicht te plaatsen.

De regenten van de Stad Grolle voelen zich onaantastbaar en zitten aan het Stadschmaal. Zij laten zich niet graag storen. De soldij wordt uitbetaald aan de Spaanse soldaten, die hun verdiende oorlogsgeld meteen opmaken aan bier en de dames van plezier in de Notenboomstraat. Maar dan zijn daar de stropers die in paniek de stad in rennen en buiten de stad op de Staatse troepen zijn gestuit. Paniek alom en de start van een groot aantal zichzelf opvolgende gebeurtenissen. Het verhaal van de Slag om Grolle is begonnen…

Grolle in rep en roer

Grolle is in rep en roer en alles wordt in stelling gebracht om de stad te verdedigen tegen Frederik Hendrik. Dan klinkt er een luide knal vanaf de Halve Maan. Een kanonskogel vliegt over Grolle, dwars door het dak van de Oude Calixtuskerk. Rook stijgt op uit de toren waar de Spaanse vlag nog steeds fier wappert. Een laatste waarschuwing van Frederik Hendrik aan Van Dulken om zich over te geven.

De gebeurtenissen volgen zich daarna in sneltreinvaart op. De bevolking wordt gemobiliseerd om met emmers water de brand in kerk te blussen. De mannen en vrouwen in de stad halen de pannen van de daken en hamsteren om de komende tijd onder de belegering van de Staatse troepen niet zonder eten, drinken en voer voor de beesten te zitten. De Grolse vrouwen verzamelen zich op de stadswal om die laffe Staatse kanonniers uit te schelden voor alles wat God verboden heeft.

Chaos in de stad

In de stad wordt de chaos alleen maar groter. Deserterende soldaten proberen er tussenuit te knijpen en worden opgepakt en met bruut geweld in de kerkers onder het Grolse stadhuis gesmeten. De eerste gewonden worden door de stad vervoert naar het nonnenhospitaal op de Kerkwal, waar op open veldbedden operaties en amputaties worden uitgevoerd(9). Geestelijken geven de laatste sacramenten aan de stervenden.

Dan volgt een grote explosie. Tot overmaat van ramp ontploft ook nog eens een flinke voorraad kruit die door Spaanse soldaten vervoert wordt van de Polvertoren in de Beltrumsestraat naar het Stadhuis op de markt in Grolle. De bevolking wordt gemobiliseerd om erger te voorkomen en de brand te blussen (10). Frederik Hendrik wordt door spionnen in de stad met postduiven op de hoogte gehouden van de situatie in de stad.

De eerste schermutselingen vinden ondertussen plaats op het Slagveld en de eerste confrontaties tussen de Spaanse en Staatse troepen ontstaan. De Slag om Grolle is begonnen!

Onze sponsoren