Compagnie Grolle verdedigt de ‘Starcke Stadt Groll’

De Compagnie Grolle is aan het eind van de vorige eeuw opgericht als onderdeel van het leger van de Prins. Staats dus. De gewoonste zaak van de wereld; niemand dacht daar eigenlijk over na.

Na de eerste Slag om Grolle in 2005 waren er maar een paar die zich afvroegen of het niet vreemd was dat gezonde Achterhoekse, katholieke jongens hun eigen stad aanvielen en beschoten. Het was nog in de tijd dat prins Frederik Hendrik en zijn Staatse leger onvoorwaardelijk en door iedereen als bevrijders werden gezien.

Met het verloop van jaren veranderde dat beeld langzaam. We gingen de
geschiedenis steeds minder ‘door de Hollandse bril’ zien. Groenlo en Lichtenvoorde waren van oorsprong geen onderdeel van het hertogdom
Gelre, maar van het Bisdom Munster. Dat verklaart ook waarom men er (nog steeds) overwegend katholiek is, dit in tegenstelling tot alle omringende gemeenten. Steeds duidelijker werd dat de Grolse bevolking eigenlijk wel tevreden was onder het Spaanse bewind.

De afgelopen algemene ledenvergadering van de Compagnie Grolle stond natuurlijk ook de komende Slag om Grolle op de agenda. Na een korte discussie werd unaniem besloten tijdens komende Slag om Grolle aan Spaanse zijde te vechten, ter verdediging van onze eigen ‘Starcke Stadt Groll’.

Tijdens de Slag om Grolle vindt u ons kampement op ‘de Kanonswal’ midden tussen onze Spaanse medestrijders.

Laatste nieuws

Horeca klaar voor Slag om Grolle

9 september 2019

Uit heuse heksenketels komen straks de heerlijkste geuren van speciale gerechten, waarmee de dames van De Timp uit Zieuwent bezoekers van de Slag om Grolle proberen te verleiden.
Lees verder

Compagnie Grolle verdedigt de ‘Starcke Stadt Groll’

8 september 2019

Compagnie Grolle verdedigt de ‘Starcke Stadt Groll’ De Compagnie Grolle is aan het eind van de vorige eeuw opgericht als onderdeel van het leger van de Prins. Staats dus. De gewoonste zaak van de wereld; niemand dacht daar eigenlijk over na. Na de eerste Slag om Grolle in 2005 waren er maar een paar die […]
Lees verder

Geen Slag om Grolle zonder Grolsch gerstenat

29 augustus 2019

Op donderdagavond 22 augustus mocht de organisatie van de Slag om Grolle een partnerovereenkomst tekenen met Grolsch.
Lees verder

De trailer van de Slag om Grolle 2019 is uit

22 augustus 2019

De trailer voor de Slag om Grolle 2019 staat online! De video is gemaakt door Roel Krabben, die een prachtige aftermovie van de veldslag had gemaakt na de editie van 2017.
Lees verder

Delegatie uit Oost Gelre bezoekt Slag in Palmanova

30 augustus 2018

Een delegatie uit Oost Gelre, waaronder afgevaardigden van het bestuur van de ‘Slag om Grolle’ brengen een bezoek aan de Italiaanse Vestingsstad Palmanova.
Lees verder

Informatiebeurs op 20 oktober 2018 in de Mattelier

27 oktober 2018

Op 20 oktober 2018 werd er van 13.00 tot 16.00 uur een informatiebeurs georganiseerd voor iedereen die mee wil doen aan de Slag om Grolle.
Lees verder

Grollenaren gezocht voor de Slag om Grolle

14 juli 2018

De organisatie is op zoek naar Grollenaren, individuen en groepen, die tijdens de Slag om Grolle in de binnenstad actief willen zijn.
Lees verder

Onze sponsoren