Beleef nu de Slag om Grolle met de klas! 

De Slag bij Nieuwpoort, of de inname van Den Briel door de watergeuzen? 
Historische feiten die bij veel leerlingen vandaag de dag wellicht een jaartal of een datum oproepen, maar ook niet veel meer dan dat. Hoe zou het zijn als ze ‘live’ een stukje vaderlandse geschiedenis zouden kunnen meemaken? Het  goede nieuws: dat kan! Op 21, 22 en 23 oktober vindt de 8e editie van het historisch-cultureel evenement De Slag om Grolle plaats.  

Foto Peter - Slag om Grolle 2017 - 9Marcel Houwer - Slag om Grolle 2015 - Zaterdag SOG-15 (1)Slag om Grolle 2019 - Bedankt

Gedurende drie dagen en nachten gaat heel Groenlo terug naar het jaar 1627, het jaar waarin de belangrijke vestingstad in het oosten van het land definitief op de Spanjaarden werd veroverd. Een keerpunt in de Tachtigjarige Oorlog. 

Die veldslag wordt verdeeld over drie dagen en nagespeeld. Een unieke kans om het verleden te beleven, een  levend geschiedenisboek! Een bezoek aan de Slag om Grolle is een educatieve dag uit de schoolbanken waar  ze een deel van onze gedeelde geschiedenis kunnen horen, zien en voelen. Een ervaring die de leerlingen niet snel zullen vergeten! Daarbij gaat het niet alleen om het militaire aspect. Overdag zijn straten gevuld met historische ambachten, muziek, theater en marktkramen. Ook zijn er diverse activiteiten speciaal voor kinderen. 

Ook dit jaar biedt de Slag om Grolle voor schoolklassen een apart tarief. Speciaal voor scholen hebben wij een aanbieding op vrijdag 21 oktober. Basisscholieren betalen die dag € 3,00 entree en hun begeleiders € 5,50 entree (normaal € 5,95 en € 15,95). Middelbare leerlingen betalen €5,95 entree voor zowel leerlingen als begeleiders (normaal € 15,95). Aanmelden kan via scholen@slagomgrolle.nl

Beleef ook vele kinderactiviteiten bij “Harmen & Bregje”
georganiseerd door de Scouting Groenlo.

Het stadsmuseum brengt de 80-jarige oorlog tot leven,
ook met gastlessen op scholen

Het stadsmuseum in Groenlo is geheel gericht op de 80-jarige oorlog en ontwikkelt plannen om het museum meer interactief te maken, met name voor kinderen. Als voorbereiding hiervoor biedt het Stadsmuseum scholen gastlessen aan over het leven van huursoldaten in de 80-jarige oorlog. Deze lessen worden op school gegeven.

Vanaf april 2019 gaan vrijwilligers vanuit het stadsmuseum ook op pad om op scholen in de regio een gastles te verzorgen over het eten in de tijd van de 80-jarige oorlog. Deze gastlessen zijn in principe bedoeld voor leerlingen uit groep 7 of 8.

In deze gastles gaan de kinderen ook actief aan de slag om met een recept dat met een ganzenveer geschreven is, het beslag te maken om daarna pannenkoeken op het open vuur te bakken en een maaltijdsoep te koken met ingrediënten uit die tijd.

Tilly Domain - Slag om Grolle 2017 - 16

De gastles duurt ongeveer 2 uur. Eerst een inleidend gedeelte in de klas van ongeveer 30 minuten. Daarna gaan de kinderen actief aan de slag. Voor het actieve deel moet een ruimte beschikbaar zijn waarin de kinderen de ingrediënten snijden en het beslag klaarmaken. Voor het koken en bakken moet er een plek buiten zijn waar in vuurschalen veilig een vuurtje kan branden. Mocht het koken op een open vuur praktisch niet mogelijk zijn dan kunnen we ook een gastles verzorgen over andere thema’s rond de 80-jarige oorlog. Leerkrachten zouden ter voorbereiding de tijd van de 80-jarige oorlog kunnen behandelen. Tijdens de gastles worden de kinderen begeleid door 2 vrijwilligers. Ouders die mee willen assisteren zijn natuurlijk van harte welkom.

Gastlessen kunnen vanaf 28 januari 2019 worden aangevraagd

We bieden deze gastlessen tegen een gereduceerd tarief aan voor de eerste 20 scholen die reageren en een afspraak willen maken. Dit kunnen we doen dankzij een bijdrage uit van de gemeente Oost Gelre. De eerste 20 scholen betalen slechts €20,- voor de gastles.
Aan de scholen die zich daarna aanmelden voor een gastles vragen we een vergoeding van €40.
Voor inlichtingen of een aanvraag van een gastles kunt u mailen naar: stadsmuseumgastlessen@gmail.com

Na ontvangst van de mail wordt met u contact opgenomen voor het maken van definitieve afspraken.

De gastlessen zijn een initiatief van:

Het Stadsmuseum Groenlo, de werkgroep Oude Calixtus en de Stichting Grolle Vrij en wordt ondersteund door de Werkgroep Promotie Groenlo en Slag om Grolle.

Onze sponsoren