Het stadsmuseum brengt de
80-jarige oorlog tot leven,
ook met gastlessen op scholen

Het stadsmuseum in Groenlo is geheel gericht op de 80-jarige oorlog en ontwikkelt plannen om het museum meer interactief te maken, met name voor kinderen. Als voorbereiding hiervoor biedt het Stadsmuseum scholen gastlessen aan over het leven van huursoldaten in de 80-jarige oorlog. Deze lessen worden op school gegeven.

Vanaf april 2019 gaan vrijwilligers vanuit het stadsmuseum ook op pad om op scholen in de regio een gastles te verzorgen over het eten in de tijd van de 80-jarige oorlog. Deze gastlessen zijn in principe bedoeld voor leerlingen uit groep 7 of 8.

In deze gastles gaan de kinderen ook actief aan de slag om met een recept dat met een ganzenveer geschreven is, het beslag te maken om daarna pannenkoeken op het open vuur te bakken en een maaltijdsoep te koken met ingrediënten uit die tijd.

Tilly Domain - Slag om Grolle 2017 - 16

De gastles duurt ongeveer 2 uur. Eerst een inleidend gedeelte in de klas van ongeveer 30 minuten. Daarna gaan de kinderen actief aan de slag. Voor het actieve deel moet een ruimte beschikbaar zijn waarin de kinderen de ingrediënten snijden en het beslag klaarmaken. Voor het koken en bakken moet er een plek buiten zijn waar in vuurschalen veilig een vuurtje kan branden.

Mocht het koken op een open vuur praktisch niet mogelijk zijn dan kunnen we ook een gastles verzorgen over andere thema’s rond de 80-jarige oorlog.

Leerkrachten zouden ter voorbereiding de tijd van de 80-jarige oorlog kunnen behandelen. Tijdens de gastles worden de kinderen begeleid door 2 vrijwilligers. Ouders die mee willen assisteren zijn natuurlijk van harte welkom.

Gastlessen kunnen vanaf 28 januari 2019 worden aangevraagd

We bieden deze gastlessen tegen een gereduceerd tarief aan voor de eerste 20 scholen die reageren en een afspraak willen maken. Dit kunnen we doen dankzij een bijdrage uit van de gemeente Oost Gelre. De eerste 20 scholen betalen slechts €20,- voor de gastles.
Aan de scholen die zich daarna aanmelden voor een gastles vragen we een vergoeding van €40.

Voor inlichtingen of een aanvraag van een gastles kunt u mailen naar: stadsmuseumgastlessen@gmail.com

Na ontvangst van de mail wordt met u contact opgenomen voor het maken van definitieve afspraken.

De gastlessen zijn een initiatief van:

Het Stadsmuseum Groenlo, de werkgroep Oude Calixtus en de Stichting Grolle Vrij en wordt ondersteund door de Werkgroep Promotie Groenlo en Slag om Grolle.

Groepsles op de Josefschool

Op donderdag 23 mei ging groep 7 en 8 van de Jozefschool terug in de tijd. Nadat ze op school al een les over de verovering van Groenlo kregen, maakten ze nu kennis met wat zaken die in 1627 belangrijk waren. Zo konden ze kanonschieten, schrijven met een ganzenveer, meedoen aan een voedselquiz, ringsteken, kruisboog schieten, vuur maken met een vuurslag en meedoen aan een piekenexercitie. Natuurlijk stond een bezoek aan het stadsmuseum en de kanonswal ook op het programma. Na afloop gingen de kinderen moe maar heel enthousiast weer naar Winterswijk.

Onze sponsoren