Herdenken en de Slag om Grolle

Slag om Grolle: aandacht voor slachtoffers van alle oorlogen
Een goed bezochte historische kledingbeurs in de Mattelier was een mooie voorbode voor de komende editie van de Slag om Grolle. Al bijna drie jaar zijn vrijwilligers bezig met de organisatie van het evenement, waarbij Groenlo drie dagen terugkeert naar het jaar 1627, dat in de herfstvakantie van 21 tot en met 23 oktober zal worden gehouden.

Wat veel mensen mogelijk niet weten is dat de Slag om Grolle al sinds de eerste editie op de zondagmiddag op het slagveld stil staat bij alle slachtoffers die in oorlogen door de eeuwen heen zijn gevallen met onder andere een minuut stilte. Of het nou 1627 is of heden ten dage, oorlogen zorgen voor veel leed en de organisatie van de Slag om Grolle hecht er iedere editie veel belang aan bij dit aspect stil te staan. Re-enactment is de manier om de herinnering aan het verleden in leven te houden. Dit is essentieel voor het besef van wat men herdenkt want wanneer we stoppen met herinneren raken de lessen die we kunnen leren van het verleden in de vergetelheid.

De oorlog in Oekraïne illustreert dit belang des te meer. De organisatie van de Slag om Grolle is zich bewust van het feit dat deze oorlog in de 21’ste eeuw voor veel mensen dichtbij komt nu men in het huidige tijdperk via social media veel informatie live kan volgen. Hoe anders was dat echter in 1627 waar nieuws er dagen over kon doen voor het verder in het land doordrong.

Deze editie zal de organisatie meer aandacht besteden aan het herdenkingsaspect en wil zij dit breder uitdragen. Zo zal de minuut stilte vanaf deze editie op alle drie de dagen gehouden worden op het slagveld. Verder is de organisatie bezig om de herdenkingsplechtigheden op de zondag uit te breiden door de minuut stilte niet alleen op het slagveld maar op het gehele evenement, inclusief de binnenstad, te houden. Ook houdt de organisatie contact met diverse partijen betrokken bij de opvang van vluchtelingen in en om Groenlo.

Door corona kon het evenement vorig jaar niet doorgaan, en werd in plaats daarvan een online pubquiz georganiseerd. De organisatie heeft er alle vertrouwen in dat het internationale historische evenement dit jaar wel doorgang kan vinden. Een groot aantal handelaren, artiesten en binnenstadgroepen heeft zich inmiddels aangemeld en de organisatie is druk bezig voor iedereen een plek te vinden. Met 1500 re-enactors uit vijftien landen staat Groenlo, ook wel de ‘re-enactment capital of Europe’ genoemd, in oktober weer vol met kampementen aan de randen van de stad.

Foto: Ellie Wout

Laatste nieuws

Slag om Grolle was een succes!

23 oktober 2022

Slag om Grolle was een doorslaand succes  De achtste editie van de Slag om Grolle is een groot succes geworden. Niet eerder werd het driedaagse evenement door zoveel mensen bezocht. 40.000 bezoekers kwamen een of meer dagen naar de Achterhoekse vestingstad Groenlo.  Aan de veldslag, die de belegering van het stadje in 1627 laat herbeleven, deden ruim 1100 binnenlandse […]
Lees verder

Een uniek T-shirt

10 oktober 2022

Ook deze editie zal er weer een uniek Slag om Grolle T-shirt te koop zijn!
Het is niet mogelijk vooraf te bestellen: de shirts zullen te koop zijn op donderdag 20 oktober
bij de Mattelier (Mattelierstraat 19). Daarna zijn ze verkrijgbaar bij de VVV van Groenlo
(Kevelderstraat 1). Dus zorg dat je dan dit collectorsitem te pakken krijgt!
De shirts zijn beschikbaar in de maten XS tot en met XXXXL en voor het eerst en op speciaal
verzoek in de kindermaten 140 en 152.
Lees verder

Engelse voorhoede in Grol gesignaleerd

14 juni 2022

Engelse voorhoede in Grol gesignaleerd Na een felle strijd om Bourtange is het krijgsseizoen nog lang niet ten einde. Tijd genoeg voor het Staatse leger om dit jaar nóg een Spaans bolwerk aan te tasten. Roversnest Grol bijvoorbeeld. Dus is iedereen in opperste staat van paraatheid wanneer zich twee ogenschijnlijk onbekenden aan de poort melden. Spionnen? […]
Lees verder

Herdenken en de Slag om Grolle

20 mei 2022

Herdenken en de Slag om Grolle Slag om Grolle: aandacht voor slachtoffers van alle oorlogenEen goed bezochte historische kledingbeurs in de Mattelier was een mooie voorbode voor de komende editie van de Slag om Grolle. Al bijna drie jaar zijn vrijwilligers bezig met de organisatie van het evenement, waarbij Groenlo drie dagen terugkeert naar het […]
Lees verder

Grollenaren gezocht voor de Slag om Grolle

14 juli 2018

De organisatie is op zoek naar Grollenaren, individuen en groepen, die tijdens de Slag om Grolle in de binnenstad actief willen zijn.
Lees verder

Onze sponsoren