Horeca klaar voor Slag om Grolle

Bezoekers die tijdens de Slag om Grolle over de Wheme geleid worden, moeten oppassen dat ze niet betoverd worden. Want uit heuse heksenketels komen straks de heerlijkste geuren van speciale gerechten, waarmee de dames van De Timp uit Zieuwent hen proberen te verleiden.


Foto: Bo Krabben (rechts) en collega Jorien Stemerdink presenteren enkele van de heerlijke hapjes die tijdens de Slag om Grolle gepresenteerd gaan worden.

Ooit een hamburger van wild zwijn geproefd, of gestoofd vlees met Amsterdams uitje en rucola-sla op een stuk oerbrood? Het kan van 18 tot en met 20 oktober midden in Groenlo. Voor de tenten van De Timp waar onder meer ook de frickedil wordt gepresenteerd (voorloper van de frikandel) staan straks heksenketels, waarin erwtensoep, geplukte beenham en gestoofde kippendijen worden bereid. ,,Maar ook komt er een streekplankje, waarin bezoekers met elkaar kunnen proeven van kaas, worst, druiven, brood en andere producten uit de regio’’, zegt Bo Krabben.

De 26-jarige Zieuwentse die als manusje-van-alles bij De Timp werkt, mocht zich van haar baas creatief uitleven op de bijdragen van het horecabedrijf aan de Slag om Grolle. Ze sloeg aan het tekenen en ontwerpen, en dat is niet zo vreemd: Bo is afgestudeerd als mode-ontwerpster. Anderhalf jaar geleden koos ze voor de minder hectische Achterhoek, ,,al wil ik ooit wel weer wat met mode gaan doen. Maar voorlopig bevalt het me hier prima.’’ Onnodig te zeggen dat ze de kleding, zoals de leren schorten , zelf ontworpen heeft.

Het Zieuwentse bedrijf dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft, wordt versterkt door Erik Kroeze uit Raalte. De eigenaar van Dutch Grill Store, zelf jager, zal tijdens het evenement op gezette tijden een wild zwijn uitbenen waarvan het vlees ter plekke bereid wordt.

Munten

Met een speciale Slag om Grolle-munt kunnen de hapjes en drankjes tijdens het evenement afgerekend worden. ,,Het is geen houten munt geworden, zoals we ooit al eens bedacht hebben’’, lacht Tonnie Peters, behalve regio-voorzitter van Horeca Nederland ook coördinator van de horeca-activiteiten tijdens de Slag. ,,Zo’n houten ding met een gaatje in het midden kun je leuk aan een snoer om je hals hangen, maar erg praktisch is het niet. De plastic munt heeft als groot voordeel dat je die doormidden kunt breken in twee halve munten.’’ Maar voor het overige is veel aandacht besteed aan de aankleding van de kraampjes en tapjes op het evenement. ,,Die liet vorige keer wat te wensen over, dus dat doen we nu beter.’’ 

 Peters werd in 2015 door de gemeente gevraagd de horeca-activiteiten te stroomlijnen, met name op financieel gebied, en is sindsdien in de organisatie blijven hangen. 

Waar in het verleden de horeca-activiteiten in het centrum door de organisatie aan een enkele ondernemer werd gegund en de établissementen hun eigen koers vaarden, hebben twaalf Grolse horeca-ondernemers nu besloten samen op te trekken. Zij verbinden zich aan een munt, waarvan ze een klein deel afdragen aan de organisatie. De deelnemende bedrijven zijn herkenbaar aan een raambiljet.

,,Het is een fantastisch evenement’’, zegt Annelies Peterman, die met haar man Frans café De Kroon (beter bekend als Frielink) in de Notenboomstraat bestiert. ,,We zijn ook allemaal in zeventiende-eeuwse kleding, net als de hele straat die steeds drukker en mooier wordt. Het materiaal zoals de tenten die we gebruiken houden we zoveel mogelijk in stijl. Dat geldt ook voor wat we als horeca samen op de Wheme gaan doen.’’

Tonnie Peters had bij de vorige editie al wel een pak, maar trekt die nu pas voor het eerst aan. ,,En de fiets waarmee ik door de stad van de ene muntenkassa naar de andere reed blijft dit keer uit het zicht.’’

Laatste nieuws

Wie worden de nieuwe Harmen en Bregje?

11 september 2020

Wie worden de nieuwe Harmen en Bregje? Gezocht: Jongen en meisje van 9 t/m 12 jaar voor een fotoshoot ter illustratie van het VVV Inspiratiecentrum Groenlo, 10 september 2020 – Eind 2020 verwacht men in Groenlo het nieuwe VVV Inspiratiecentrum te kunnen openen met als hoofdthema de Slag om Grolle. Om het Inspiratiecentrum in stijl […]
Lees verder

Datum Slag om Grolle 2021 bekend!

10 april 2020

Op 22, 23 en 24 oktober 2021 vindt de achtste editie van de Slag om Grolle plaats. Dat heeft de organisatie, die hoopt de bevriende deelnemers uit binnen- en buitenland volgend jaar in goede gezondheid weer terug te zien, bekend gemaakt. Het evenement staat inmiddels bekend als het grootste 17e -eeuws re-enactment evenement van de […]
Lees verder

Duizenden bezoekers genieten weer van de Slag om Grolle

21 oktober 2019

Duizenden bezoekers genieten weer van de Slag om Grolle Groenlo 20-10-2019 Met ruim 25.000 bezoekers, waaronder 1500 re-enactors die drie dagen in Groenlo hun hobby konden uitoefenen en vele vermoeide maar tevreden vrijwilligers, mag de Slag om Grolle editie 2019 weer geslaagd worden genoemd. Drie dagen vochten de ‘Staatse troepen’ zich via zigzagloopgraven een weg […]
Lees verder

Jumbo maakt werk van Slag om Grolle

9 september 2019

Wie in de vijf weken voorafgaand aan de Slag om Grolle de supermarkt Jumbo binnenloopt, zal merken dat die in het teken staat van het naderende evenement. Wie daar tien zegels op een spaarkaart inlevert, kan dan een entreebewijs voor de Slag (18-20 oktober) kopen voor 5 euro, en dat betekent een tientje korting!
Lees verder

Compagnie Grolle verdedigt de ‘Starcke Stadt Groll’

8 september 2019

Compagnie Grolle verdedigt de ‘Starcke Stadt Groll’ De Compagnie Grolle is aan het eind van de vorige eeuw opgericht als onderdeel van het leger van de Prins. Staats dus. De gewoonste zaak van de wereld; niemand dacht daar eigenlijk over na. Na de eerste Slag om Grolle in 2005 waren er maar een paar die […]
Lees verder

De trailer van de Slag om Grolle 2019 is uit

22 augustus 2019

De trailer voor de Slag om Grolle 2019 staat online! De video is gemaakt door Roel Krabben, die een prachtige aftermovie van de veldslag had gemaakt na de editie van 2017.
Lees verder

Delegatie uit Oost Gelre bezoekt Slag in Palmanova

30 augustus 2018

Een delegatie uit Oost Gelre, waaronder afgevaardigden van het bestuur van de ‘Slag om Grolle’ brengen een bezoek aan de Italiaanse Vestingsstad Palmanova.
Lees verder

Informatiebeurs op 20 oktober 2018 in de Mattelier

27 oktober 2018

Op 20 oktober 2018 werd er van 13.00 tot 16.00 uur een informatiebeurs georganiseerd voor iedereen die mee wil doen aan de Slag om Grolle.
Lees verder

Grollenaren gezocht voor de Slag om Grolle

14 juli 2018

De organisatie is op zoek naar Grollenaren, individuen en groepen, die tijdens de Slag om Grolle in de binnenstad actief willen zijn.
Lees verder

Onze sponsoren