Hieronder staat informatie over het programma van de Slag om Grolle op 25,26,27 oktober 2024.
Iedere middag vindt op het schootsveld de Slag om Grolle plaats. Meer dan 1500 re-enactors vechten verdeeld aan Staatse of aan Spaanse zijde, waarbij de Staatse zijde wordt aangevoerd door Frederik Hendrik. Een gevecht met bulderende kanonnen, pieken, rapiers en musketten en paarden, die speciaal voor dit soort situaties zijn getraind.
Zal het Frederik Hendrik lukken om Grol te heroveren op de Spanjaarden?
Hoe zou het voor kinderen in de zeventiende eeuw zijn geweest? Er was geen televisie, mobiel of computerspelletje. Maar dat ze zich niet hoefden te vervelen is zeker, want kinderen vermaakten zich met heel andere dingen. Veel daarvan is op diverse plekken in de stad te zien en zelf te doen! Zo ronselt Bas Baroen jeugdige musketiers voor het leger van de prins…
Al wandelend door een geschiedenisboek, dat is watje te wachten staat bij het betreden van de historische binnenstad. De Grolse (binnenstad)bewoners halen letterlijk alles uit de kast om tijdens het evenement zo goed mogelijk en historisch verantwoord voor de dag te komen. In combinatie met de diverse handelaren, ambachten, entertainment en 17e-eeuwse horeca ervaart en proeft u hoe een dag uit het leven van ‘burgers en buitenlui’ er in 1627 uitzag.
Ook District East Events organiseert drie dagen lang festiviteiten in de Oude Calixtuskerk in Groenlo. Daarbij kun je genieten van:
Op verschillende plekken in de stad wordt de levendigheid van het historische centrum versterkt door jongleurs, goochelaar en muzikanten. Een greep: de Stadspijpers, Elthin, Slag ende Stoot, Vive les Gueux, de Soete Inval, Merck toch hoe Sterck, Compagnie Gallimaufry, de Flierefluiter, Inter Nos, Vocales, Jannes de goochelaar, troubadour Lucas Florent en Carole et Brullare. Hoofdacts voor respectievelijk de vrijdag- en zaterdagavond: de folkbands Boanna Boyne en Plunder.
Wim Ruessink bespeelt de beiaard, Duncan Bell en Tomasz Pekala laten de mensen dansen en er zijn mensen die kluchten opvoeren of lofdichten aan Grolle ter gehore brengen. Maar pas op voor de leprozen, bedelaars en dames met gele sokjes aan…